A karácsonyfa állítás a 19. század második felében terjedt el szélesebb körben a városlakók körében, akárcsak a fotográfia. A fotográfia azonban csak a 20. század elején vált a családi otthonok részévé. Ettől kezdődően a családi együttlétet mindenki a maga módján képbe zárt fénnyel – tehát fényképen – örökítette meg.


A privát fotókat egybegyűjtő kiállítás kolozsvári történetekből építi fel a város 20. századi idővonalát, amely ugyan töredékes, de annál személyesebb. A képek adományozói ugyanis a fotó és a család történetét is megosztották a szervezőkkel. A kiállítás képei és történetei egy utazásra hívnak a város nyilvános és intim tereiben, a személyes emlékeken keresztül a város közös emlékezetében.

Kurátorok: Blos-Jáni Melinda, Mira Marincaș, Ferenczi Szilárd, Újvári Dorottya

Adományozók: Baczoni Gabriella, Balázs Annamária, Barazsuly Viktória, Dávid Adél, Felméri Ágnes, Fries Gerda Júlia, Gál Imre, Györffy Ildikó, Jablonovszki Ildikó, Jakab-Medvéssy Alice, Killyéni András, Kötő Emese, Leu Gabriella, Lupescu Radu, Orbán Lajos örökösei, Óváry Zoltán örökösei, Patrubány Csilla, Sorbán Angella, Szabó T. Attila, Tatár Zoltán, Tóth Gödri Iringó, Székely Sebestyén György, Szőcs Edgár, Szőke Éva, Szőke Enikő, Zsizsmann Ilona, Fortepan Online Archívum, Kriza János Néprajzi Társaság, Minerva Archívum, Petőfi Irodalmi Múzeum.

Támogatók, szakmai partnerek: Sapientia EMTE, Erdélyi Audiovizuális Archívum, Korzo, Erdélyi Krónika.