Öt kolozsvári műemlék: Marianum, Mauksch-Hintz-ház, Óváry-ház, Sétatér, Státus-paloták. Archív fotókon keresztül mutatjuk be, hogy hogyan nézett ki a múlt, és hogy hogyan látják a 21. században a 20. századi történeteket és képeket öt iskola hallgatói: Brassai, Báthory, Református Kollégium, Kozmutza Flóra és Apáczai.
A Műemlékek diákszemmel kiállítás nagyban támaszkodik az ÖŐ-s csapatok vetélkedőn belül végzett kutatómunkájára, azonban túl szeretne mutatni az épületek történetének fotó alapú rekonstrukcióján azzal, hogy a 21. századi ember, a diákok szemszögéből mutatná meg azokat. A kiállítás előkészítését egy fotótörténeti workshop előzte meg, ennek során a diákok megismerhették az épületek történeteivel egykorú képrögzítő eszközöket és az archív fotók lelőhelyeit, valamint szó esett a képek szerzőiségéről és a felhasználási jogok problémáiról is. Egy második találkozás keretében az archív fotók kreatív felhasználásával foglalkoztak: felkeresték azokat a pontokat, ahonnan az archív képek készültek, újrajátszottak fotókat, kollázsoltak.
További infó a 2017-es KMN honlapján.

A kiállítás kurátorai: Blos-Jáni Melinda és Mira Marincaș.

A kiállítás képei több forrásból származnak: BBTE Egyetemtörténeti Múzeuma, Fortepan, Hintz család, Jancsó Miklós, Lupescu Radu, Kabay László örökösei, Kriterion Könyvkiadó, Minerva Fotóarchívum, Moisescu Emma, Octavian Goga Megyei Könyvtár, Orbán Lajos örökösei, Óváry Zoltán örökösei, Petőfi Irodalmi Múzeum, Szász (Demeter) Enikő.

Közreműködtek az Apáczai, a Báthory, a Brassai, a Kozmutza Flóra és a Református Kollégium csapatai, valamint Márton Attila és Kacsur Krisztina, a Sapientia EMTE film szakos diákjai.
Támogatók: Communitas Alapítvány, Sapientia EMTE Kolozsvári Kar.

Sajtóvisszhang:

Játszva hívja fel a figyelmet Kolozsvár képi örökségére az EAVA

mENTÉS mÁSKÉPP: műemlékeink diákszemmel

Értékteremtő értékmentés: fotótárlat