Sport 200

Memoria vieții sportive clujene a fost păstrat și în memoria vizuală prezervată de imagini, care au fost colecționate de către istoricianul de sport, András Killyéni. Imaginile provenite din diferite colecții și albume private au fost prelucrate și arhivate de către Asociația Audiovizuală Transilvană în cadrul proiectului intitulat Ziua Mondială a Patrimoniului Audiovizual. 200 de ani de sport organizat la Cluj în imagini.

Colecția spune povestea primilor sportivi care au inițiat sporturile moderne în Cluj începând cu ultimele decenii ale secolului al XIX-lea: patinajul, atletismul, ciclismul, jocul de tenis și fotbalul, precum și schimbările produse odată cu cele două războaie mondiale, care duc la apariția unor echipe și sporturi noi (de exemplu handbal și baschet), și se nasc tipuri noi de competivitate în urma acestora. Majoritatea imaginilor prelucrate datează dinaintea clui de al doilea război mondial, într-o măsură mai mică este reprezentat și era socialistă.

În cazul în care dețineți imagini legate de istoria sportului sau istoria fotografiei din Transilvania, și ați fi dispus să le includem în proiectul nostru de arhivare și cercetare, vă rugăm să ne contactați.

Imaginile arhivate au fost donate de: Beke Lajos, Buksa Emil, Apáczai Csere János Baráti Társaság, Barbul Mónika, Killyéni Imre, Kovács Hintz Edith, Manouschek Ottó utódai, Orbán Olga, Páll Elemér, Cselényi László és Cselényiné Sütő Ágnes.

Colectia Sport 200