Páll Elemér

Páll Elemér s-a născut în 19 iunie 1905 în Dej, unde și-a terminat școlile. În toamna anului 1923 s-a înscris la Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale București, însă nu și-a putut finaliza studiile din motive financiare.

Începând cu 1927 devine anagajatul firmei Leonida (S.C. Automechanica) din București, unde a primit postul de manager de vânzări în anii 1930. Din 1936 și-a inițiat propria întreprindere, fiind distribuitor de produse electrice. Situația financiară al lui Páll Elemér a devenit atât de bună, încât a devenit un fel de patron al vieții sportive din Cluj. El a contribuit prin prezența personală în conducerea asociațiilor sportive, ca membru de juriu sau ca arbitru, dar a contribuit și financiar finanțând călătoria echipelor de sportivi, sau prin premiile acordate echipelor învingătoare. Astfel în perioada interbelică a patronat mai multe ramuri ale sportului clujean: mai ales echipa de înot și de fotbal al Clubului de Atletică din Cluj (KAC). Albumul lui fotografic atestă faptul că a acompaniat echipa de fotbal și de înot din Cluj în turneele din țară, precum la Baia Mare și Sibiu.

În 1936 în calitate de turist a participat la olimpiada din Berlin, unde a făcut mai multe fotografii.

După cel de al doilea război mondial se stabilește în Cluj împreună cu familia. În noul context istoric își găsește un post de contabil, din care își susține familia cu trei copii. Participă în continuare în organizarea vieții sportive din Cluj: este activ în patinaj și în ciclism. În 1956 devine președintele asociației de patinaj, pe care îl indeplinește în mod voluntar, fără nici un profit financiar. Participă nu numai în activitățile de organizare, dar și în sarcinile de secretariat și de pregătirea terenurilor de sport pentru concursuri. Îndeplinește deseori funcția de arbitru, pentru care călătorește mult în țară, mai ales în Miercurea Ciuc.

Páll Elemér s-a stins din viață pe  octombrie 1995, și este înmormântat la Dej.  De-a lungul vieții sale longevive, a cunoscut cele mai importante personalități active în domeniul sportului din Cluj, dar și din alte orașe din țară (București, Miercurea Ciuc). De-a lungul carierei sale a îndeplinit funcția de patron al vieții sportive din Cluj, și al tinerilor dornici să se manifeste prin sport.

 

Colectia Páll Elemér