A kolozsvári sportélet egykori történetei részben vizuális emlékként hagyományozódtak ránk, amelyek Killyéni András sporttörténész kutatásai során álltak össze koherens fényképgyűjteménnyé. A különféle gyűjteményekből és privát albumokból származó képeket az Erdélyi Audiovizuális Archívum dolgozta fel digitálisan és katalogizálta az Audiovizuális Örökség Világnapja Erdélyben 2018. A 200 éves kolozsvári sportélet képekben című projekt részeként.

A gyűjteményben nyomon követhető hogyan bukkan fel polgárosodó 19. század Kolozsvárjának sportkínálatában a korcsolya, az atlétika, a kerékpározás, a tenisz és a labdarúgás, majd a világháborúk környékén hogyan bukkannak fel újabb csapatok és riválisok az erdélyi mezőnyben. Az eddig feldolgozott képek többnyire második világháború előttiek, kisebb mértékben a szocialista korszak is reprezentálva van.

Amennyiben sporttörténethez vagy fotótörténethez kapcsolódó képekkel rendelkezik, és támogatná azokkal a további kutatási, gyűjtési projektünket, kérjük, értesítse az archívum munkatársait.

A feldolgozott képek adományozói: Beke Lajos, Buksa Emil, Apáczai Csere János Baráti Társaság, Barbul Mónika, Killyéni Imre, Kovács Hintz Edith, Manouschek Ottó utódai, Orbán Olga, Páll Elemér, Cselényi László és Cselényiné Sütő Ágnes.