2004-ben egy padlás poros ládájából két fényképalbum került elő század eleji sportfotókkal. Az albumok dr. Somodi István olimpiai ezüstérmes magasugró nyári és téli edzéseit, a kolozsvári korcsolyaéletet, illetve a Monarchia területén zajlott téli-, illetve nyári sportok vetélkedőinek pillanatait örökítették meg.

1905-ben a fényképész a kor legrangosabb sportlapjának, a hetente megjelenő SportVilágnak tudósított. A fényképek, illetve a sportlapban közölt írásai bemutatják az 1905-ben divatos sportágakban rendezett rangos osztrák, illetve kolozsvári sporteseményeket: korcsolya-, síugrás-, atlétika-, evezés-,
kerékpárversenyek, labdarúgó-mérkőzések. Nyomon követve tudósításait, elénk tárulnak a korabeli versenyek, helyszínek, ahova a tudósító elutazott, illetve azok a sportolók, akiket a fotós megörökített.

Látszólag keveset tudunk dr. Manouschek Langer Ottó életéről, tanulmányairól. Az 1900-as évek elején már Bécsben tartózkodott, valószínű itt doktorált. Rengeteget fényképezett, az első világháború után az Erdélyi Kárpát Egyesület fotó szakosztályának elnöke volt, több művészi tájfotója jelent meg az Erdély folyóiratban. Fényképalbumaiban megörökítette az első világháború előtti és utáni kolozsvári sportéletet. Neje, Bojáki Anna, az 1920-as és 30-as években országos bajnoki címek sorát nyerte Beke Lajossal a műkorcsolya páros versenyében. A család őrizte azt a vékonyfilmű, mozgóképes felvételt, melyet Manouschek Ottó készített a Beke-Bolyáki páros egyik kűrjéről, mellyel országos bajnoki címet szereztek. A felvételnek nyoma veszett halála után. A második világháború előtt hunyt el.
A század eleji magyar sportsajtó nívós lapja a budapesti Sport-Világ volt. A lap számára 1905-ben Manouschek tudósított a Bécs és környéki versenyekről, nemegyszer pedig fényképeit is közölte a lap.

Fotói közlésekor a lap hivatkozott nevére, így azonosítható azon versenyeknek egy komoly része, amelyen jelen volt.

Forrás: Killyéni András: Manouschek Ottó, a Sport-Világ első kolozsvári származású tudósítója. Me.dok 2010/3. 25–32.